Pırlanta Nasıl Olmalı?

heading_title

4 C Kriteri 

Pırlantalı ürünler seçerken göz önünde bulundurmamız gereken 4 ana kriter vardır: Karat ağırlığı (carat weight), Berraklık(darity), Renk (color) ve Kesim (cut), '4C' kısaltması bu 4 ana kriterin ingilizce adlarının baş harflerinden gelir. Bunların dışında pırlanta değerlendirme kuruluşları, 'floresan' kriterini de kullanır. Floresan, kızılötesi ışına tutulduğundan pırlantanın renk değiştirme durumunu ölçer, ki gün ışığında da kızılötesi ışınlar olduğundan, renk değiştirme eğilimi pırlantaya çıplak gözle bakıldığında zamanki algısını da etkiler. Floresanı olmaması pırlantaya değer katar. Floresan olması durumunda da ,'uçuk', 'hafif', 'orta', 'kuvvetli', 'çok kuvvetli' olarak değerlendirilir.

KARAT AĞIRLIĞI

Mücevher tartısında kullanılan ölçü birimi 'karat'tır ve  karat yaklaşık  miligramdır.  karattan daha hafif olan pırlantalar 'santim' ile ifade edilir ve 0,... karat olarak tartılır. Örneğin 1 karatın yarısı ağırlığında olan bir pırlanta 50 santimdir ve 0.50 ct olarak gösterilir. Kesimi aynı olan iki pırlantanın ağırlığı ile ölçüleri her zaman doğru orantılı değildir. Ağırlık ile ölçüler arasında orantıda, kesim kriteri devreye girer.

RENK

Renk kriteri, beyazlık yada renksizlik düzeyine göre değerlendirme olanağı verir. En değerli pırlanta renksiz olandır, nadir bulunur. GIA'nın (The Gemmological Insttitute of America) tablosuna göre alfabetik sırayla D'den Z'ye kadar harfler pırlantanın renk özelliğini gösterir. En nadir bulunan ve en renksiz değer D'dir. Piyasada en yaygın olan ise H-L arasındadır. M-Z arasındaki pırlantalar gözle fark edilebilir bir sarılık giderek artar.

BERRAKLIK

Pırlantanın berraklığı 'doğanın parmak izleri' olarak bilinen izlere bakarak belirlenir. Bu izleri karbon kristalleri oluştur. Berraklık derecelemesi izlerin sayısına, büyüklüğüne, tipine ve pırlantadaki yerine göre yapılır. Azaldıkça ve küçüldükçe pırlantanın berraklığı, buna bağlı olarak da değeri yükselir.

KESİM

Şekli ne olursa olsun her pırlanta parlaklığını ve ışıltısını kesimden ve ciladan alır. 'Faset' adı verilen yüzeylerin kesimi, açısı ve karşılıklı olarak simetrisinde mükemmellik, maksimum düzeyde ışığın üstten giren, yayılma ve yansıma yoluyla tekrar üstten çıkmasını sağlar. Üstten giren ışık yanlış yayılma ve yansımayı maruz kalırsa üstten değil, yanlardan ya da alttan çıkar, böylece parlaklık ve ışıltıda kayıp yaşanır. 4C kriterlerinde diğer üç değer doğal oluşumların sonucu ortaya çıkar, insan elinde şekillenen tek değer kesimdir.


Benzer Gönderiler

Mücevher Bakımı

Mücevher Bakımı

Pırlantalar En Sert Maden Olsalar Da, Her Zaman En Güzel Şekilde Görünmelerini Sağlamak, Değer Kaybı Veya Zarardan Koruyabilmek Için Pırlantalara Özel Bakım Yapılması Gerekmektedir. Doğada, Bir Elmasın Kristalleşmesi Için Milyonlarca Yıllık Isı Ve Basınç Gerekir. 

Takıların Kıyafet Ve Renkler İle Kombini

Takıların Kıyafet Ve Renkler İle Kombini

Moda; renkleri, kıyafet ve mücevherlerinizde nasıl kullandığınızla ilgilidir. Giyeceğiniz kıyafet, cilt tonunuz, ten renginiz, makyajınızı göz önünde bulundurarak kıyafetinizin ana rengini belirleyebilirsiniz. Örneğin, sarı bluz altına gri pantolon giyiyorsanız ana renginiz sarıdır.

Pırlanta Nedir? Pırlanta Takıların Önemi

Pırlanta Nedir? Pırlanta Takıların Önemi

Pırlanta nedir sorusu, özellikle bu takıyı ve değerini öğrenmek isteyenlerin sıklıkla dile getirdiği bir konudur. Pırlanta, elmasın özel kesim biçimidir.